Press Release in Dutch on our Going Dutch Focus

Wednesday 24 January 2018

PERSBERICHT

Voor onmiddellijke vrijgave: 00:00 uur, februari 2018

StAnza, het internationale poëziefestival van Schotland, voegt een vleugje Vlaanderen en Nederland toe aan het programma in 2018.

StAnza, het internationale poëziefestival in Schotland, heeft een focus op Nederlandse en Vlaamse poëzie in 2018 onder de titel Going Dutch, met speciale aandacht voor de talen en culturen van de Lage Landen: Nederlands, Vlaams en Fries. Naast het voorstellen van enkele dichters uit Vlaanderen en Nederland, zal het festival ook een selectie van installaties en tentoonstellingen aanbieden, die het publiek inzicht geven in de poëziescène uit dit deel van de wereld. Twee Friese dichters nemen ook deel aan een vertaalworkshop met twee Schotse dichters, die tijdens het festival nieuwe versies van gedichten zullen creëren, en de gastblogger van StAnza dit jaar is een Nederlandse fietsblogger.

Een aantal bekroonde Nederlandse, Vlaamse en Friese dichters behoren tot de grote namen uit de literaire wereld die in maart tijdens StAnza zullen lezen en optreden, waaronder de Nederlandse dichteres Ester Naomi Perquin samen met Jan Baeke, Thomas Möhlmann, Frank Starik, Tsead Bruinja, Sigrid Kingma, Geart Tigchelaar, Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert en Andy Fierens. Naast individuele dichters staan er op het festivalprogramma ook verschillende evenementen die de poëzie en cultuur uit Nederland en Vlaanderen vieren.

Jan Baeke is dichter, digitale dichter, vertaler, redacteur en curator. In 1997 verscheen zijn eerste poëziebundel getiteld Nooit zonder de paarden. Zijn vierde bundel Groter dan de feiten, uitgegeven in 2007, werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, de meest prestigieuze poëzieprijs in Nederland. Zijn nieuwste collectie, Seizoensroddel, ontving in 2017 de Jan Campert Prijs voor de beste poëziecollectie. Een selectie van gedichten uit zijn eerste twee collecties verscheen in een Engelse vertaling, onder de titel Exercise against Time. Hij heeft werk van Engelstalige dichters zoals Liz Lochhead en Derek Walcott vertaald naar het Nederlands. Jan is momenteel de curator en programmeur van de Poetry International Foundation.

Thomas Möhlmann heeft vier dichtbundels gepubliceerd en elf poëziebundels samengesteld in Nederland, Macedonië, Argentinië, Colombia en het Verenigd Koninkrijk. Hij doceert aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem en aan de Amsterdamse Schrijversacademie, en is één van de redacteuren van het Nederlandse poëzietijdschrift Awater. Zijn eerste bundel, De vloeibare jongen was geselecteerd voor de C. Buddingh’-Prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie, en ontving de prestigieuze Lucy B. & C.W. van der Hoogtprijs. Zijn meest recente collectie is Ik was een hond. Thomas is ook één van de dichters achter Game of Poems: een project waarin poëzie reageert op Game of Thrones.

Ester Naomi Perquin volgde schrijflessen in Amsterdam en werkte als een gevangenisbewaker om haar studies te financieren. Haar debuutalbum, Servetten halfstok, verscheen in 2007 en werd in 2009 opgevolgd door de collectie Namens de ander. Perquin is gastvrouw voor de VPRO-radioshow Nooit Meer Slapen. In 2011 werd zij benoemd tot Rotterdamse stadsdichter. Ze ontving een aantal onderscheidingen voor haar werk, waaronder de prestigieuze VSB Poëzieprijs voor de beste collectie van het jaar voor haar derde bundel, Celinspecties, gepubliceerd in 2012. In 2017, kort na de publicatie van haar nieuwste collectie Meervoudig afwezig, werd Ester Naomi Perquin de Nederlandse Dichter des Vaderlands. The Hunger in Plain View, haar eerste Engelstalige verzameling, werd onlangs uitgegeven door White Pine Press (VS).

Frank Starik is een dichter en schrijver uit Amsterdam. Hij was de stadsdichter van 2010-2012. Starik zette het Lonely Funeral-project op in Amsterdam in 2002. Hij publiceerde twee bloemlezingen over het project: De eenzame uitvaart (2005) en Een steek diep (2011). Selecties uit beide boeken werden gepubliceerd in Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft tien poëziebundels geschreven, evenals proza. Hij was ooit de zanger van de onsuccesvolle band de Willem Kloos Groep, die luide muziek speelde op teksten van dode dichters.

Tsead Bruinja is een dichter die in Amsterdam woont. Hij debuteerde in 2000 met de Friese bundel De wizers yn it read (De wijzers in het rood). Bruinja's debuut in het Nederlands, Dat het zo hoorde, verscheen in 2003 en werd het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs. Tsead verzamelt bloemlezingen, schrijft kritische recensies, doceert creatief schrijven, organiseert literaire evenementen en treedt op in binnen- en buitenland.

Sigrid Kingma is een ervaren podiumartieste. Ze combineert verschillende kunsten zoals dans en muziek met poëzie. Terugkerende thema's in haar gedichten zijn de nieuwe massamedia, gaming, wetenschap en nostalgie. Haar poëzie is verbonden met allerlei zaken die Friesland aangaan. Haar debuut werd gepubliceerd in 2016 en is een tweetalige Fries-Engelse bundel getiteld Reade triedleas / Red wireless. In 2017 werd ze een genomineerd als Dichter fan Fryslân / Dichter van Friesland.

Geart Tigchelaar is een Friese dichter, schrijver en vertaler woonachtig in Ljouwert. Voor zijn werk won hij in 2017 de Tamminga-prijs voor zijn poëziedebuut Leech hert yn nij jek (Leeg hart in nieuw jek) en de Obe Postma-prijs voor zijn vertaling van Erik of it lyts ynsekteboek (Erik of het klein insectenboek) in 2016. Hij werkt momenteel aan zijn tweede roman, en begint weldra aan een nieuwe poëziecollectie. Daarnaast is hij redacteur van het literaire tijdschrift Ensafh, een fietsreiziger, en drummer in de doommetal-band Doomwâld. Hij wordt de StAnza 2018 gastblogger.

Lies Van Gasse debuteerde in 2008 met de collectie Hetzelfde gedicht steeds, die meteen de aandacht trok van lezers en critici. Opgeleid als kunstenaar, werkt Lies vaak samen met anderen aan kunst- en poëzieprojecten. Ze maakt ook haar eigen combinaties van tekst en beeld, in wat ze "grafische gedichten" noemt. Met Annemarie Estor ontwikkelde Lies een project gebaseerd op het verhaal van Kaspar Hauser, dat sindsdien is verzameld in Het Boek Hauser. Als onderdeel van hun gezamenlijke procedure schreven Estor en Van Gasse elkaar elke week een geïllustreerde ansichtkaart met een nieuwe strofe. De meest recente poëziecollectie van Van Gasse is Wassende stad (Waxing City, 2017).

Maud Vanhauwaert is Vlaams schrijfster en theaterartiest. Haar eerste poëziealbum, Ik ben mogelijk, ontving de Vrouw Debuutprijs. Haar tweede boek, Wij zijn evenwijdig, is te lezen als een poëziecollectie, als een meanderend verhaal, of als een compilatie van droevige moppen. Het werd bekroond met de Herman de Coninck Publieksprijs en de Hughues C. Pernath-prijs. Maud onderzoekt creatieve manieren om poëzie op het podium te brengen. Ze trad op in verschillende landen, won de Frappant TXT-competitie en was finalist in de poetry slam-wereldkampioenschappen en in het prestigieuze Leids Cabaretfestival. Maud behaalde masterdiploma’s in Literatuur en Taalkunde aan de Universiteit van Antwerpen en aan de Theateracademie van Antwerpen, waar ze momenteel doceert.

Andy Fierens is een hyperenergetische Belgische dichter en performer met meer dan 1500 shows op zijn naam. Hij vuurt zijn scherpe en geestige woorden luid en meedogenloos af op zijn publiek over de hele wereld, van Frankrijk tot Canada, van Japan tot Zuid-Afrika. In 2009 debuteerde hij met de collectie Grote Smerige Vlinder, die de Herman de Coninck-debuutprijs kreeg. Zijn laatste dichtbundel was Wonderbra’s en Pepperspray (2014). Samen met Michael Brijs schreef hij de sci-fi roman Astronaut van Oranje. De Groene Amsterdammer noemde hem "de enige dichter die trouw gebleven is aan zijn punkwortels." Als hij niet alleen op pad is, treedt hij ook op met zijn band Andy & The Androids of met zijn koor The Horny Bazookas. Zijn werk wordt soms omschreven als sociaal surrealisme. Andy woont en werkt in Antwerpen.

Festivaldirecteur Eleanor Livingstone zei: "We zijn erg blij dat we ons voor het programma van dit jaar kunnen richten op poëzie uit Vlaanderen en Nederland, onder de titel Going Dutch. We kijken ernaar uit de Nederlandse, Vlaamse en Friese dichters in het Schotse Fife te verwelkomen, en om de levendige en gevarieerde literaire scène uit de Lage Landen te vieren. "

StAnza is één van de belangrijkste poëziefestivals in het Verenigd Koninkrijk, beroemd om zijn vriendelijke sfeer en internationale focus. Gedurende vijf dagen van 7 tot 11 maart zullen meer dan 80 lezingen, uitvoeringen, discussies, op poëzie geïnspireerde installaties en tentoonstellingen en andere crossmediale uitvoeringen plaatsvinden, in een reeks atmosferische locaties in en rond het historische en levendige stadje St Andrews in Schotland.

Einde

Aantekeningen voor redacteurs

  1. StAnza: Het internationale poëziefestival van Schotland vindt elk jaar plaats in maart in St Andrews, en het hele jaar door worden er ook eenmalige evenementen gehouden. Het festival vindt voornamelijk plaats in het Byre-theater, maar vele van de 80 andere evenementen dit jaar worden ook gehouden op andere locaties in en rond St Andrews, waaronder het stadhuis en St Johns, een middeleeuwse onderkelder.
  2. Tickets voor StAnza zijn nu te koop.
  3. 2018 wordt het 21e festival van StAnza, en het is nu 20 jaar geleden sinds het eerste festival in 1998. Dit speciale jaar, samen met het 20e festival van 2017, wordt gevierd als een tweejarig project, genaamd "StAnza 20:20 Vision".
  4. StAnza maakt deel uit van 2018, het Jaar van de Jonge Mensen. Lopend vanaf 1 januari is dit een gelegenheid om de verbazingwekkende jonge persoonlijkheden en talenten uit Schotland te vieren.
  5. Een deel van het werk dat StAnza doet met kinderen en jonge mensen in de aanloop naar StAnza 2018, wordt gefinancierd door Al-Maktoum College Community Fund, met Foundation Schotland.
  6. StAnza's Going Dutch focus wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, Flanders Literature, de Vlaamse Overheid en de Nederlandse Ambassade.
  7. EventScotland werkt eraan om van Schotland het perfecte podium voor evenementen te maken. Door het ontwikkelen van een creatieve portfolio van sportieve en culturele evenementen helpt EventScotland het internationale profiel van Schotland te verhogen en de economie te stimuleren door meer bezoekers aan te trekken. Voor meer informatie over EventScotland, de financieringsprogramma's en het laatste evenementnieuws, ga naar www.EventScotland.org. Volg EventScotland op Twitter @EventScotNews.
  8. EventScotland is een team binnen het VisitScotland Events Directorate, het nationale toerismebureau dat Schotland als toeristische bestemming verkoopt over de hele wereld, steun verleent aan de toerisme-industrie en duurzame toerismegroei naar Schotland brengt. Ga naar www.visitscotland.com voor meer informatie over VisitScotland of voor consumenteninformatie over Schotland als toeristenbestemming.
  9. Creative Scotland is het overheidsorgaan dat de kunst-, audiovisuele- en creatieve industrie in alle delen van Schotland ondersteunt namens iedereen die er woont, werkt of bezoekt. We stellen mensen en organisaties in staat om in Schotland te werken en de kunst-, audiovisuele- en creatieve industrieën te ervaren door anderen te helpen innovatieve ideeën te ontwikkelen en tot leven te brengen. We verdelen de financiering van de Schotse Regering en de Nationale Loterij. Ga voor meer informatie over Creative Scotland naar www.creativescotland.com. Volg ons @creativescots en www.facebook.com/CreativeScotland

Contact

Louise Robertson

Pers & Media Manager

E-mail: press@stanzapoetry.org

Mobiel: +447930 539832

Bezoek www.stanzapoetry.org voor updates over StAnza

U kunt ons ook vinden op Facebook, de StAnza-blog lezen en ons volgen op Twitter (@stanzapoetry)

StAnza: Het internationale poëziefestival van Schotland wordt gefinancierd door Creative Scotland, EventScotland en Fife Council, met de steun van de Universiteit van St. Andrews.

 

 

Category: